U subotu 15. lipnja 2024. održana je u Župi sv. velikomučenika Jurja u Stojdragi na Žumberku 26. žumberačka likovna kolonija u organizaciji Žumberačkog vikarijata, vlč. Mile Vranešića i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

IMG 9008

Župa je osnovana u 18. stoljeću, a pokraj župnoga dvora, gdje je kolonija i održana, nalazi se Uskočki muzej u kojem se čuva i jedinstveni primjerak seoske spomenice. Koloniji su se odazvali slikari i pjesnici Ogranka MH Samobor te gosti iz Zagreba i Oroslavlja: Tatjana Antolin, Zdenka Resar, Đurđica Debogović, Maja Cipek, Maja Šmit, Snježana Zakanj Radovanić, Iva Kuhar, Nevenka Miklenić, Grozdana Korpar, Vlasta Mažuranić, Zlatko Tušek i Mirela Bačani Đunđek. U programu koji je održan poslije ručka članice Književnoga odjela Ogranka čitale su pjesme posvećene Žumberku: Nada Pandur Paar, Nada Bošković, Fanika Šujster, Vlasta Mažuranić i Lada Lokmer. Glazbom je događaj popratio Duo MaLa (Maja Cipek i Lada Lokmer). Uvodno je umjetnike u ime Žumberačkog vikarijata pozdravio vlč. Mile Vranešić, podsjetivši na bogatu i zanimljivu žumberačku prošlost i povijest, u ime Grada Samobora Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća i Snježana Zakanj Radovanić, voditeljica Likovnoga odjela Ogranka.
Na ovogodišnjoj Koloniji nastalo je 20-ak prekasnih radova koji će biti izloženi na tradicionalnoj zajedničkoj izložbi u rujnu u Gradskoj knjižnici Samobor. Voditeljica Zakanj Radovanić po završetku programa uručila je i prigodne zahvalnice Ogranka MH Samobor gostima, sudionicima kolonije: Ivi Kuhar, Mireli Bačani Đunđek i Zlatku Tušeku.

 

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Rujan
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Izložba likovnih radova s 26. žumberačke likovne kolonije
 
33. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu
 
 
Listopad
 
Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Svi sveti
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.