Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena 1842. godine (Matica Ilirska) sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U njenim pravilima glasi da je "neovisna, neprofitna i nevladina udruga utemeljena za promicanje hrvatske kulture, a tijekom vremena, zbog svog je rada i neprekidnosti, postala nacionalna ustanova".
1874. ime Matica Ilirska promijenjeno je u Matica hrvatska.
Latinski naziv je Matrix Croatica. U 2022. godini Matica hrvatska obilježava svoju 180. godišnjicu postojanja.
 
Ogranak Matice hrvatske u Samoboru mhsam logo

1936. u rujnu u Samoboru je osnovan Ogranak Matice hrvatske pod nazivom PODODBOR MATICE HRVATSKE U SAMOBORU, na inicijativu samoborskih studenata, koji su na taj način željeli doprinijeti kulturnom i obrazovnom napretku građana Samobora, te tako i počeli širiti hrvatsku misao u vrijeme političkih pritisaka. Pod geslom „Slogom rastu male stvari...“sazvali su Osnivačku skupštinu s namjerom okupljanja što većeg broja suradnika – samoborskih građana. Prvi predsjednik bio je dr. Stjepan Orešković, a tajnik Vlado „Sinek“ Presečki. Po završetku II. svjetskog rata rad Pododbora je prekinut.

1971. u svibnju, u prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta u Samoboru održana je Osnivačka skupština Ogranka MH Samobor. Upravni odbor broji 25 članova, Nadzorni odbor 5 članova, te je objavljen program rada Ogranka. Naglašen zadatak bio je stvaranje, unapređivanje i širenje narodne prosvjete, umjetničke i kulturne manifestacije. Rad Ogranka trajao je kratko, jer se krajem 1971. naredbom tadašnjih vlasti Ogranku zabranjuje rad, a članovima upravnih tijela nalaže da podnesu ostavke. Predsjednik je bio Božo Hlastec, koji je u tim teškim danima hrvatske povijesti, kao i drugi tadašnji članovi Ogranka, doživio mnoga ispitivanja i maltretiranja, no nije odustajao od zalaganja za hrvatske kulturne, nacionalne, političke i gospodarske interese – osobnim radom i prosvjećivanjem, izdavačkom aktivnošću i provođenjem programa Ogranka.

1990., 12. listopada – u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ održana je Obnoviteljska skupština dva puta prekinutog rada Ogranka MH Samobor, na kojoj su govorili Ivica Sudnik, Zdenko Tenk, u ime Matice hrvatske akademik Rafo Bogišić. Upravni odbor broji 15 članova, a Nadzorni odbor 3 člana. Predsjednik je Ivica Bedeničić, potpredsjednik Ivica Sudnik, tajnik Vjekoslav Šoln i blagajnik Krsto Mažuranić. U radu su se istakli i Zlatko Vlaho, Mladen Bertoša i Miljenka Vraničar.

Tekst pozivnice Obnoviteljske skupštine od 12.1.1990.:

MATICA HRVATSKA U SAMOBORU
1936.
1971.
1990.
OVOG PUTA ZAUVIJEK!
Matica hrvatska, jedna od najuglednijih i najstarijih kulturnih ustanova, osnivana, zabranjivana, obnavljana – n i k a d a ugašena u srcu i umu hrvatskih kulturnih radnika!
Što više, svaki put ponovo uskrsla s ponosom, s većim zanosom, čuvajući kulturnu baštinu, promičući kulturne vrijednosti u Hrvata, u hrvatskoj domovini!
Cijeneći Vaš ugled i rad, smatramo Vas vrijednim da se nađete među uglednicima Matice hrvatske u našem gradu.
 
1991. lipanj - veljača 2010.– predsjednica Ogranka MH Samobor je Ana Marija Ranka Novosel.

Širenje kulture, hrvatske riječi i misli „po treći puta“ djeluje ne samo u Samoboru, već i u njegovoj okolici: Svetoj Nedelji, Rakovom Potoku, Svetom Martinu pod Okićem, Rudama, Kotarima, Manjoj Vasi, Bregani, Noršić Selu, Žumberku...

2007. – za tajnika Ogranka izabran Zoran Perović

2010.– na skupštini Ogranka za predsjednika izabran Gordan Črpić, za potpredsjednicu Ivanka Brekalo, za tajnika Zoran Perović

2014. – dugogodišnja predsjednica Ogranka Ana Ranka Novosel proglašena je počasnom predsjednicom Ogranka Matice hrvatske u Samoboru. Za predsjednika je ponovo izabran Gordan Črpić, za potpredsjednika Zoran Perović, za tajnika Igor Bartulica.

2015. - za tajnicu Ogranka izabrana Lada Lokmer
 
2018. - za predsjednika izabran Gordan Črpić, za potpredsjednicu Sandra Sinković, za tajnicu Lada Lokmer
 
2021. - preminula dugogodišnja predsjednica i počasna predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, gđa Ana Marija Ranka Novosel
 
2022. - za predsjednika izabran Gordan Črpić, za potpredsjednicu Sandra Sinković, za tajnicu Lada Lokmer

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Rujan
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Izložba likovnih radova s 26. žumberačke likovne kolonije
 
33. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu
 
 
Listopad
 
Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Svi sveti
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.