Ivanka Brekalo, dugogodišnja članica Ogranka Matice hrvatske u Samoboru,svojevremeno dugogodišnja potpredsjednica Ogranka MH Samobor i voditeljica Povijesnoga odjela Ogranka, vrsna poznavateljica povijesne i kulturne baštine grada Samobora, tragično je preminula 19. rujna 2023. godine u Samoboru. U svome dugogodišnjem stvaranju

i radu u Samoborskom muzeju mnogim je generacijama usadila ljubav prema kulturi i nadasve, povijesti, koju je zdušno proučavala. Voljela je pisati o Samoboru, samoborskim običajima, znamentim i običnim ljudima te se tako i sama svojim djelima (Skrovitim Samoborom, Iz starih rukopisa) te mnogim zajedničkim uradcima s drugim autorima, utkala u povijest Samobora. Uvijek spremna poučiti, ispričati starinske običaje, podsjetiti na prošle događaje, napisati i sačuvati (zauvijek) djeliće života običnoga puka… Gospođa Ivanka Brekalo bila je bogata znanjem, „hodajuća enciklopedija“ kako su je neki u šali znali nazivati, no u isto je vrijeme bila skromna i samozatajna.

Voljela je svoj Samobor i Samoborce i Samobor će zauvijek voljeti i pamtiti ovu plemenitu, vrijednu i povijesnu ženu. Neka joj je pokoj vječni.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Prosinac 2023.

 

Advent u Samoboru

9. 12. 2023. u 17 sati; paljenje 2. adventske svijeće; Trg kralja Tomislava u Samoboru

 

16. 12. 2023. u 17 sati; paljenje 3. adventske svijeće; Trg kralja Tomislava u Samoboru

 

23. 12. 2023. u 17 sati; paljenje 4. adventske svijeće; Trg kralja Tomislava u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

2. redovita godišnja Skupština OMH Samobor za 2023. godinu

  

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.