Sraka 23

Drugi put od njihova izlaženja (prvo zajedničko predstavljanje održano je 2009. godine), uoči otvorenja 197. samoborskog fašnika, u hotelu Lavica u  Samoboru zajedno su predstavljeni humorističko-satirični listovi: Ričet z domače kujne (po uzoru na šaljivi dnevnik Josipa Komparea iz 1860. godine od 2007. godine tiska Ogranak Matice hrvatske u Samoboru) i Sraka (tiska Turistička zajednica grada Samobora).

 

 

Poznato je da je prvi broj lista Sraka tiskan davne 1904. godine, no tiskanje je obustavljeno tijekom II. svjetskoga rata, a ponovo tiskanje pokrenuto je 1965. godine, kada je osmišljen i jedan od fašničkih zaštitničkih likova – Sraka. Prvu sraku (1965.) utjelovila je Vera Falzzari, a potom Ana Ranka Novosel, dugogodišnja predsjednica i počasna predsjednica Ogranka MH Samobor, koju su povremeno, u dugogodišenjem srakanju zamjenjivale većinom Ina Buntić i Davorka Kuhar, dok danas sraku utjelovljuje Đurđica Pleše Vuica.
Zoran Perović, glavni i odgovorni urednik Ričeta z domače kujhne i izvršni urednik Srake predstavio je oba lista, uz dio suradnika koji su sudjelovali u izradi: Nadu Bošković, Vlatku Bošnjak, Zdravka Škrapca,  Josipa Šuflaja, Jovu Mraovića, Iveka Milčeca i Zorana Friganovića.
U ime Turističke zajednice grada Samobora nazočnima se obratila direktorica Ivana Kokot, u ime Grada Samobora predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, a u ime Ogranka Matice hrvatske u Samoboru predsjednik Gordan Črpić.
 
(Fotografije ustupljene iz TZ grada Samobora, autor Edin Tuzlak.)
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Ožujak

 

5. 3. 2023.; Vugrinščak; Bitka kod Samobora; sudjelovanje članova Ogranka MH Samobor

 

9. 3. 2023. u 18 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri

 

 Proljetna seoba ptica (predavanje)

 

Izvještajna skupština Ogranka MH Samobor

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.